Endodoncija

Šta je karijes?

Karijes predstavlja jedno od najrasprostranjenijih oboljenja današnjice. Gotovo da nema čoveka i deteta koje nema bar jedan ispun (plombu). Karijes nastaje tako što usled niske vrednosti pH u ustima dolazi do demineralizacije, tj. razmekšavanja čvrstih zubnih tkiva. Bakterije nastavljaju da razgrađuju demineralizovanu gleđ i dolazi do nastanka kaviteta (šupljine).

Sanacija predstavlja uklanjanje karijesnog tkiva zuba i postavljanje ispuna u kavitet. Karijes se uklanja mašinski pomoću dijamantskih i karbidnih borera. Kada se u potpunosti ukloni karijesno tkivo zuba postavlja se ispun. U našoj ordinaciji na raspolaganju su Vam ispuni od kompozitnih materijala (bele plombe) najnovije generacije. Kompoziti izrađeni nano tehnologijom imaju odlične estetske osobine i sposobnost propuštanja svetlosti, što je naročito bitno kod ispuna na prednjim zubima. Za ispune na bočnim zubima koristimo ojačane kompozite koji uspešno odolevaju velikom pritisku prilikom funkcije (žvakanja hrane). Ovi materijali zahtevaju minimalno uklanjanje zubne supstance usled mikromehaničke veze koju ostvaruju sa zubnim tkivom, za razliku od amalgamskih plombi gde se uklanja i deo zdravog zuba. Dakle, uklanja se samo deo zuba zahvaćen karijesom i time se štedi zubna supstanca. Imaju odlično rubno zaptivanje, što znači da je sprečen prodor bakterija i mogućnost nastanka sekundarnog karijesa je svedena na minimum. Pogodni su za oblikovanje pa je lako izmodelovati ispun tako da imitira morfologiju prirodnog zuba.

Kompozitni ispun

Zub sa kvalitetnim kompozitnim ispunom, uz pravilno održavanje oralne higijene, može trajati desetinama godina.

Bol je glavni razlog javljanja stomatologu. Kada zub počne da boli to je znak da je karijes u većini slučajeva već zahvatio pulpu (živac) i da se zub mora lečiti. Pulpa predstavlja unutrašnjost, tj. srž zuba i čine je krvni sudovi, nervi i brojne ćelije.

Lečenje zuba se radi tako što se ukloni pulpa, obrade kanali i zatim napune, što uglavnom zahteva nekoliko poseta stomatologu. U prvoj poseti stomatolog će Vam otvoriti zub, doći do pulpe i postaviti lek. Sledeci put je neophodno odrediti dužinu kanala. Za merenje dužine kanala koristimo apeks lokator, instrument koji na neinvazivan i pouzdan način određuje radnu dužinu. Iz istog razloga je potrebno uraditi i mali rendgen snimak zuba koji se leči. Obradu kanala korena zuba radimo najsavremenijim ručnim i mašinskim instrumentima. Kanale je potrebno obraditi kako bi se smanjio broj bakterija koje se nalaze u zidu kanala korena i kako bi kanali dobili pravilan levkasti oblik. Obrada se vrši uz obilnu irigaciju (ispiranje) sredstvima koja deluju baktericidno. Ukoliko je došlo do gangrene, imamo medikamenate širokog spektra koji deluju umirujuće na zubna tkiva i imaju reparatorni potencijal. Kanali se pune tim medikamentima i stoje određeni broj dana kako bi se ispoljio njihov maksimalni efekat. Nakon završene obrade i medikacije kanale definitivno punimo materijalima koji opturiraju hermetički i na taj način sprečavaju dalji prodor mikroorganizama.

Zasto lečiti zub, a ne vaditi? Zato što adekvatno izlečen zub može trajati godinama, može se iskoristiti za izradu fiksnih i mobilnih protetskih nadoknada i nijedna nadoknada Vam ne može u potpunosti zameniti prirodan zub.

 

  • Before-Endodoncija
    After-Endodoncija
    Before Endodoncija After
 
 

*Prevlačenjem kursora preko slike možete videti efekat pre i posle intervencije