Izbeljivanje zuba

Beljenje zuba predstavlja jednu od vodećih disciplina estetske stomatologije i poprima sve veću popularnost. Pored pacijenata sa prisutnim diskoloracijama postoji i veliki broj pacijenata koji imaju normalnu boju zuba ali žele svetlije zube. Blistavo beli zubi utiču na estetiku lica i čine da osoba izgleda mlađe.

Da li je beljenje bezbedno?

Ukoliko se radi pod kontrolom stomatologa, sredstvima renomiranih proizvođača, na način koji je dokazano najefikasniji, beljenje zuba predstavlja potpuno bezbedan proces. Prolazna osetljivost zuba na toplo i hladno se može javiti kod nekih pacijenata, ali brzo prolazi i ne ostavlja posledice.

Uzrok diskoloracije zuba mogu biti urođena oboljenja, upotreba tetraciklina u trudnoći, fluoroza, produkti krvarenja pulpe – trauma, starenje, materijali za restauraciju zuba, izloženost zuba solima metala i mnogi drugi.

Sredstva za izbeljivanje koja se najčešće koriste su vodonik peroksid i karbamid peroksid.

Faktori koji utiču na proces beljenja:

 • Naslage na zubima
 • Koncentracija sredstva za beljenje
 • Temperatura
 • Vreme, odnosno trajanje procesa beljenja
 • pH sredstva za beljenje
 • Izolovanost gela (dejstvo je bolje ako gel nije u kontaktu sa pljuvačkom)

Započinjanje terapije beljenja zahteva određenu pripremu koja podrazumeva:

 • Registrovanje boje zuba pre početka terapije
 • Saniranje karijesa lezija
 • Saniranje gingivitisa i parodontopatije
 • Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zuba
 • U slučaju beljenja depulpisanih zuba, proveru kvaliteta izvedene endodontske terapije i, ukoliko je neophodno, retretman kanalnog sistema

Bitno je obavestiti pacijenta da se protetske nadoknade i kompozitni ispuni neće izbeliti, što zahteva zamenu postojećih ispuna posle završenog tretmana.

Tehnika ambulantnog beljenja vitalnih zuba podrazumeva primenu gela na bazi vodonik peroksida u koncentracijama od 30% i preko (35% – 38%) ili karbamid peroksida u koncentraciji od 35%. S obzirom na to da se radi o većim koncentracijama, ova tehnika se još u literaturi zove i „power“ moćno beljenje i moze se primenjivati samo u ambulantnim uslovima. Gel za beljenje može biti aktiviran pomoću hemijske reakcije, toplote, kvarc-volfram halogen lampe, plazma lampe, helio lampe ili led lasera. Gel se postavlja na željenu površinu zuba, a zatim se vrši njegova aktivacija na jedan od navedenih načina.

Aplikacija gela za beljenje zavisi i od uzroka prebojenosti, ali i od lokalizacije. Ako su u pitanju jednako raspoređene spoljašnje prebojenosti ili tetraciklinske prebojenosti, gel za beljenje se nanosi putem šprica na celu površinu zuba. Vreme aplikovanja zavisi od izbora materijala i uputstva proizvođača. Ono može biti u kratkim intervalima od 15 do 20 minuta više puta u toku jedne seanse ili u trajanju od 60 minuta više puta u toku nekoliko dana.

Kućno beljenje zuba

Veoma primenjivan i popularan, ali i efikasan način je metod noćnog beljenja zuba u čijem izvođenju učestvuje i sam pacijent. Još se naziva i Dentist-supervised patient-applied tehnique ili Nightguard vital  bleaching. Postupak podrazumeva izradu meke vinilske individualne folije ili treja u koji se aplikuje gel za izbeljivanje, a pacijent ga nosi najčešće osam sati tokom noći. Čitav tretman može trajati od nekoliko dana, a najčeše od dve do šest nedelja, u zavisnosti od efekta koji želimo da postignemo. Tetraciklinske prebojenosti najčešće zahtevaju tretman od 6 do 12 meseci. Gel za beljenje koji je providan i visoko viskozan je najčešće na bazi karbamid peroksida u koncentracijama od 10 do 20%. Ukoliko se pacijent odluči da nosi trej tokom dana, u toku nošenja ne treba da jede, puši ni pije. Kod malog broja pacijenata može se pojaviti osetljivost na hladno. Njima se savetuje postepeno prilagođavanje tako što će u toku dana trej nositi prvo jedan sat dnevno, zatim svaki sledeći dan jedan sat duže. Druga mogućnost je da naizmenično nose trej sa gelom za izbeljivanje jednu noć, a sledeću noć sa nekim od preparata na bazi fluora koji deluje umirujuće na osetljive zube. Skoro je nezabeleženo da je pacijent prekinuo tretman iz razloga velike preosetljivosti što govori u prilog tome da je preosetljivost, ako se uopšte javi, veoma mala. Prva kontrola se zakazuje već sledećeg dana, a naredne kontrole se zakazuju na svakih 7 dana i zajedno sa pacijentom se proverava postignuta boja. Kada se u dve uzastopne kontrole odredi ista boja, znači da je postignut maksimalan efekat i tada se tretman prekida. Promena kompozitnih ispuna se vrši dve nedelje nakon završetka tretmana kako bi se boja stabilizovala i izbegla inhibicija adhezije kompozitnog ispuna.

Ambulantno beljenje depulpisanih (avitalnih) zuba

Beljenje depulpisanih zuba podrazumeva primenu visokih koncentracija vodonik peroksida ili karbamid peroksida. Ova tehnika se još naziva i interno beljenje zbog toga što se materijal unosi u komoru pulpe. Pre početka tretmana neophodno je analizirati radiografski snimak kako bi se proverio kvalitet kanalnog punjena. Ono mora da bude homogeno i kompaktno. Ukoliko je neophodno, endodontska terapija se ponavlja. Kanalno punjenje se uklanja 1 do 2 mm, a zatim se postavlja glas-jonomer cement ili kompozit. Komoru pulpe treba temeljno očistiti kako bi ustanovili stepen spoljašnje prebojenosti.

Primena visokih koncentracija agenasa za beljenje (30-38 % vodonik peroksida i 35-100% karbamid peroksida) obezbeđuje povoljan estetski rezultat imajući u vidu da su diskoloracije ovog tipa veoma izražene i teške za sanaciju nižim koncentracijama. Ambulantni uslovi nam dozvoljavaju primenu visokih koncentracija zbog toga što se tretman odvija pod kontrolom stomatologa, pa je klinička bezbednost na najvišem nivou.