Ortodoncija

Ortodoncija je stomatološka grana koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba kao i odnosa izmedu vilica tokom rasta i razvoja pa i kasnije. Najcešce ortodontske nepravilnosti su: obrnuti zagrižaj, progenija, otvoreni i ukršteni zagrižaj. Da bi se ove nepravilnosti ispravile koriste se fiksni i mobilni ortodonski aparati. Izbor i vrsta zavise od dijagnoze, starosti pacijenta i materijalne mogućnosti.

 

  • Before-Ortodoncija
    After-Ortodoncija
    Before Ortodoncija After
 

 

*Prevlačenjem kursora preko slike možete videti efekat pre i posle intervencije

 

 
 

 

Mobilni aparati

Njihova osnovna karakteristika je što mogu da se vade iz usta radi održavanja higijene aparata i oralne higijene. Izraduju se na osnovu otiska. Pacijent može da bira boju aparata. Terapija se sastoji u tome da pacijent dobija aparat i ključić kojim uz kontrolu ortodonta pomeraju metalne delove.

Fiksni aparati

Ortodont ovu vrstu aparata postavlja na zube i do kraja terapije se ne mogu ukloniti. Sastoje se iz bravica koje se postavljaju i lepe na površinu zuba. Bravice se povezuju metalnim lukom. Promenom lukova i drugih elemenata utiče se na pomeranje zuba u pravcu njihovog pravilnog rasporeda. Fiksni aparati mogu biti od razlicitih materijala i razlicitih boja. Metalni aparati imaju bolja mehanicka svojstva, efikasniji su, ali je estetski efekat slabiji. Beli aparati (akrilat, plastika, keramika) imaju bolji estetski efekat ali su im lošija mehanicka i retenciona svojstva.